divendres, 3 de maig del 2013

ASSEMBLEA GENERAL. Comissió d'Obres

Recentment hi ha hagut una Comissió d’Obres, en la que hi participen membres de l’Ajuntament, la direcció i representants de serveis de l’escola, membres del Consell Escolar i també una representació de l’AMPA. En aquesta comissió s’ha parlat de tots els temes amb els que s’està treballant durant tot el curs. Alguns estan solucionats, d’altres continuen pendents.

*ACCÉS PEL CARRER ROCACORBA És perillós que hi passessin cotxes en horari escolar i es va comprovar que la solució de limitar la circulació amb horaris no funcionava perquè molts pares no ho respectaven. La decisió de l’Ajuntament ha estat prohibir la circulació de vehicles per aquest trams, excepte veïns i serveis. I donar al carrer Rocacorba d’estatus de via preferent per a vianants. Malgrat tot, encara es detecta el pas de certs conductors incívics que no són veïns “estrictes” d’aquest carrer.
*LAVABO ADAPTAT. A l’escola no hi havia cap lavabo adaptat per persones amb disminució física. Gràcies a una subvenció que va rebre l’escola, s’han pogut fer obres als lavabos de direcció, situats a la planta baixa.

*SUBVENCIÓ CONFIRMADA DE LA DIPUTACIÓ.  Segons l'ajuntament, la Diputació de Barcelona ha concedit una partida important de diners per a fer millores al poble. Pel què fa a l'escola han arribat diners per:
*Canviar la campana estractora de la cuina. 
*Fer tanca de protecció al camp de futbol de sorra per evitar que els nens s’enfilin al talús.
*Fer drenatges al camp de futbol de sorra per evitar que amb la pluja s’inundi i quedi enfangat durant dies.
*Arreglar la xarxa metàl·lica del camp de futbol de ciment.
Aquestes obres es faran quan arribin els diners. Des de l’ajuntament calculen que la majoria es podran fer durant les vacances d’estiu.

*EDIFICI NOU / TRASLLAT DELS BARRACONS. Fa temps que es parla de la necessitat de tenir un edifici nou, ja que l’actual s’està quedant antic i hi falten espais, com més aules, un laboratori més gran,  un gimnàs per fer esport, no hi ha ascensor, només tenim un lavabo adaptat,  etc...  L’escola es va dissenyar a mitjans dels anys 70. Es calcula que els edificis es projecten per un us d’uns cinquanta anys. I falta poc per aquesta data. Ja s’han fet càlculs del què va rehabilitat l’actual escola, i es parla d’una xifra al voltant dels 2 milions d’euros. Si es volgués ampliar el centre s’haurien d’invertir encara més diners. Al pati del darrera hi ha un talús que s’hauria d’arranjar i el pressupost també és elevat. Així que la pregunta que s’ha plantejat en els últims anys  és si val la pena arreglar l’escola actual o és millor construir unes noves instal·lacions, sobretot ara que l’escola ha crescut amb la incorporació dels cursos d’ESO.
Des del Departament d’Ensenyament es va arribar a dissenyar un projecte de creixement per a l’Institut Escola. Es va parlar d’un centre de dues línies i es va demanar a l’ajuntament que cedís uns terrenys de 12.000 metres per encabir un centre que tingués les aules i els serveis que exigeix l’actual legislació. Aquest últims anys s’ha parlat de diversos emplaçaments, però no se n’ha concretat mai cap en ferm.

Malauradament, el debat sobre com i a on s’hauria de fer una nova escola s’ha vist aturat en sec per la crisi econòmica. Ara mateix un edifici nou és impensable. Però a l’escola el problema d’espai persisteix.  Ara mateix l’IE Ramona Calvet està dividit en dos centres, l’escola del carrer Rocacorba i els mòduls de la carretera de Castellcir. Això provoca diversos problemes de gestió, com la distribució de professorat, el trasllat d’alumnes, l’organització d’activitats comunes, etc...

Per això,  la direcció de l’IE  pensa que servia una bona idea, com a mesura provisional,  traslladar els mòduls d’ESO als terrenys de l’escola, ja que l’espai de pati és ampli i dona cert marge. Així se’ns va plantejar a l’AMPA i es va decidir donar suport a la proposta de direcció. Per avançar en el tema, direcció va demanar a l’ajuntament que es fes una reunió amb el Departament d’Ensenyament per proposar el projecte. Cal tenir en compte que els terrenys actuals són propietat municipal i el manteniment de l’escola també és a càrrec de l’Ajuntament. Però si es volen fer inversions noves cal comptar amb les inversions de la Generalitat. Des de l’AMPA, els membres de la Comissió d’obres, que treballen al sector, van fer uns càlculs aproximats de què costaria fer el trasllat dels mòduls, per tal que Direcció pogués tenir una idea de quin pressupost faria falta. Aproximadament es va comptar que farien falta entre 60.000 i 100.000 euros.
Al mes de març es va fer aquesta reunió al Departament d’Ensenyament, amb representants de l’Ajuntament de Castellterçol i la direcció de l’IE Ramona Calvet. Els resultats van ser decebedors. El Departament es nega rotundament a fer obres per a escoles que ja tenen un “sostre”, encara que sigui en edificis separats i en barracons. Diu que ara només hi ha diners per a fer actuacions d’urgència, i que el trasllat dels barracons no és una prioritat. El Departament diu que tot plegat costaria 200.000 euros i que no es vol gastar aquests diners en una solució provisional. Ara mateix, doncs, l’IE Ramona Calvet no figura a cap llista de preferència per ampliar o reformar l’edifici.
Per contra, la proposta d’Ensenyament és fer un “pentinat” de l’actual edifici per saber quantes aules són útils i quants nens s’hi poden encabir amb les noves “ràtios”.  Com que ara se suposa que a cada grup hi ha d’anar més nens, doncs no caldria que es fessin  els desdoblaments de grups grans, com s’intenta fer fins ara. I així quedarien aules lliures.

El Departament d’Ensenyament té clar que aquesta escola ha de continuar tenint una sola línia. En aquest cas, si es necessités un espai per fer una escola nova ja no farien falta 12.000 metres, sinó que se’n demanen 8.000. Ara bé, a la llarga, s’haurà de decidir si es vol lluitar per un nou edificim com s'ha de fer i en quines condicions. Perquè és possible que l’ofereixin, però renunciant a certs serveis. Ara els criteris per fer una escola impliquen que tingui uns espais grans, uns laboratoris grans, sala de gimnàs, etc...

En resum, pensem que el projecte de futur de l’escola ha de ser conjunt escola, AMPA i Ajuntament, perquè si no, no arribarem enlloc. Ara mateix és complex aconseguir un solar, perquè no hi ha terrenys, ni tampoc plans parcials en marxa. S’ha de plantejar si es vol apostar per un nou emplaçament o n’hi ha prou en fer reformes a l’actual edifici.

*TALÚS  Fa uns anys que es parla de reformar un talús que hi ha al pati de sorra. Sembla que existeix un informe que parla d’un pressupost d’un milió d’euros per reforçar-lo. En els últims anys no hi ha hagut cap tipus d’incident en aquest lloc, però l’AMPA es pregunta perquè es necessiten tants diners per arreglar el talús. Així que durant tot aquest any ha estat demanant poder veure aquest “informe”. Per ara l’Ajuntament segueix dient que existeix, però no ens l’ha facilitat. També se’ns ha explicat que existeix un altre informe que assegura que només cal posar una tanca de seguretat perquè els nens no s’hi enfilin. Des de l’AMPA hem demanat algun tipus de certificació de que el talús és segur, ja sigui de l’Ajuntament com a propietària del terreny o ja sigui del Departament d’Ensenyament. I que, mentrestant, s’estableixi un perímetre de seguretat.  Les últimes notícies és que la Regidoria d’Obres s’hi ha posat a treballar i ha col·locat uns testimonis per estudiar els possibles moviments de la paret.

Per altra banda, al mateix pati, en direcció a l’est, hi ha un mur d’una finca contigua que també ens sembla poc segur. El propietari del terreny ha estat fent obres i ha provocat que es faci malbé el mur. L’AMPA també n’ha demanat explicacions. L’Ajuntament s’ha compromès a vigilar el talús i aquest mur problemàtic. 

*PREGUNTES.  Una mare demana si l’AMPA pot fer una instància a l’Ajuntament per tal de demanar que hi hagi el compromís de vigilar el talús.  El president diu que l’any passat ja es va demanar per escrit documentació. Ara ho hem tornat a demanar i hem donat un mes de marge per rebre resposta.

*PREGUNTES. Un pare diu que fa anys que el talús està igual des de fa 30 anys i mai ha passat res. L’AMPA recorda que existeix un informe que diu que arreglat aquest talús val un milió d’euros i això aixeca sospites. També es diu que hi ha un altre informe que diu que només cal posar-hi una tanca. Si hi ha un informe, el volem tenir. Portem des del setembre demanant-lo. Si no apareix, caldrà fer nous passos.   
*PREGUNTES. Una mare demana si el pati de parvulari no és molt petit.  Els membres de la Comissió d’Obres  diuen que fa els metros obligatoris. També expliquen que hi ha un terra de cautxú que està brut i molt fet malbé. Fa mesos que hem demanat a l’Ajuntament que es netegi i ens han donat moltes excuses fins ara. Seguim insistint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Vols fer un comentari?